Rotterdam Kunsthal Couturissime

Waldner Media - Thierry Mugler at his exhibition at Kunsthal Rotterdam, 2019, photo Reinier RVDA

Thierry Mugler: Couturissime in Kunsthal Rotterdam

13 oktober 2019 t/m 8 maart 2020.

Vol trots presenteert de Kunsthal Rotterdam deze herfst de allereerste overzichtstentoonstelling van het werk van de Franse maker Thierry Mugler. De grootschalige tentoonstelling onthult de verschillende universums van deze markante kunstenaar – visionair, couturier, directeur, fotograaf en parfumeur – in de vorm van een retrospectief, waarbij de nadruk ligt op zijn prêt-à-porter en haute couture collecties.

Thierry Mugler Couturissime: Waldner Media Groningen Berlin Potsdam
‘Thierry Mugler: Couturissime’, Kunsthal Rotterdam, 11 oktober 2019. Foto Marco De Swart

Spectaculair en meeslepend.
De tentoonstelling ‘Thierry Mugler: Couturissime’ brengt meer dan 150 ensembles samen uit de periode tussen 1977 en 2014, waarvan de meeste voor het eerst tentoongesteld worden. Daarnaast zijn er veel nooit eerder getoonde accessoires en toneelkostuums, clips en video’s, archiefdocumenten en schetsen te zien. Honderd werken van de grootste hedendaagse modefotografen, zoals Richard Avedon, Guy Bourdin, Jean-Paul Goude, David LaChapelle, Helmut Newton, Herb Ritts en Dominique Issermann vullen de tentoonstelling verder aan.
Veel van de interactieve opstellingen in de zalen zijn vormgegeven door kunstenaars als Michel Lemieux en Philipp Fürhofer en de special-effects studio Rodeo FX. Ook heeft de in Londen gevestigde ontwerper Tord Boontje voor een van de zalen kroonluchters met Swarovski-kristallen ontworpen. De mannequins zijn speciaal voor de tentoonstelling gemaakt door Hans Boodt Mannequins, Rotterdam.

Waldner Media Groningen Berlin Potsdam Thierry Mugler: Couturissime
‘Thierry Mugler: Couturissime’, Kunsthal Rotterdam, 11 oktober 2019. Foto Marco De Swart

Unieke verbeeldingskracht ‘Thierry Mugler:
Couturissime’ volgt de carrière van deze uitzonderlijke creatieve geest die een revolutie in de mode teweegbrengt met zijn morfologische en futuristische stijl en glamoureuze en elegante silhouetten: strakke belijning, superheldinnenschouders en ingesnoerde tailles voor het kleden van een sublieme, sensuele en krachtige vrouw die een voortdurende metamorfose ondergaat. De tentoonstelling biedt bezoekers de mogelijkheid om een duik te nemen in Muglers unieke verbeeldingskracht waarin perfectionisme, Hollywoodachtige prestige, dromen, exotische wezens, erotiek en sciencefiction elkaar afwisselen. Ook worden gewaagde keuzes, bijvoorbeeld het gebruik in de haute couture van innovatieve materialen zoals metaal, imitatiebont, vinyl en latex, nader toegelicht.
“Ik heb altijd een fascinatie gehad voor het mooiste dier op aarde: de mens. Om dit wezen te verheerlijken gebruik ik alle middelen die ik tot mijn beschikking heb: mode, shows , parfums, fotografie, video… Ik ben niet iemand die in het verleden blijft hangen, maar de MMFA was de eerste die met het voorstel kwam om mijn creaties te ensceneren en om samen een vrije, mondiale en vernieuwde artistieke visie te verbeelden. Hoe kon ik dat weigeren?” aldus de maker Manfred Thierry Mugler.

Thierry Mugler CouturissimeTentoonstelling: Waldner Media Groningen Berlin Potsdam
‘Thierry Mugler: Couturissime’, Kunsthal Rotterdam, 11 oktober 2019. Foto Marco De Swart

Natalie Bondil, algemeen directeur en hoofdcurator van het MMFA, legt uit: “Het Museum gaat door met grootschalige tentoonstellingen over de wereld van de high fashion. Het is een voorrecht om stil te staan bij deze hedendaagse kunstenaars, met hen en voor hen, omdat het zeldzame wezens zijn in die exclusieve wereld van de haute couture. Ik ben er trots op dat we via het MMFA de meesterlijke creaties van Thierry Mugler kunnen delen. Metamorfoses, superheldinnen en cyborgs waren al aanwezig in het werk van Mugler: hij besefte al heel vroeg dat er transhumane revoluties op komst waren. Zijn gestroomlijnde en elegante wezens , en ook gevaarlijke en bekoorlijke vrouwen, bevolken een universum vol glamour en verleiding aan de grenzen van de werkelijkheid.
Na de overzichtstentoonstelling gewijd aan het werk van Jean Paul Gaultier, ben ik zeer verheugd dat ik met ‘Thierry Mugler: Couturissime’ opnieuw een grote mode première kan onthullen in de Kunsthal Rotterdam. Graag wil ik Emily Ansenk en haar team bedanken!”

Thierry-Maxime Loriot, curator van de tentoonstelling, voegt toe: “Het werk van Thierry Mugler is even kenmerkend als avant – gardistisch. Het heeft een architecturale, hypervrouwelijke stijl die de rondingen van de femme fatale verheerlijkt. De maker weet zichzelf te onderscheiden door middel va n constante innovatie . Zijn gewaagde silhouetten zijn bepalend voor een tijdperk en hebben een plek veroverd in de modegeschiedenis. Die eigenzinnige stijl, een soort futuristische versie van de New Look, met een vleugje fantasie en fetisjisme, heeft nog steeds grote invloed op de huidige generatie couturiers”.

Thierry Mugler Couturissime: Waldner Media Groningen Berlin Potsdam
‘Thierry Mugler: Couturissime’, Kunsthal Rotterdam, 11 oktober 2019. Foto Marco De Swart

Emily Ansenk, directeur Kunsthal, licht toe: “Wij zijn trots dat we met deze tentoonstelling weer een markant mode – icoon aan het Nederlandse publiek kunnen laten zien. Met ondertussen een traditie in het presenteren van grootse modetentoonstellingen in Nederland — over Jean Paul Gaultier, Peter Lindbergh en Viktor & Rolf — vinden we het fantastisch om het bijzondere retrospectief over Thierry Mugler voor het eerst in Europa te kunnen laten zien. We kijken ernaar uit om weer samen te werken met Nathalie Bondil, Thierry – Maxime Loriot en alle betrokken partners. ”
Over Thierry Mugler
Gedurende zijn carrière werkt Thierry Mugler veel samen met filmmakers, architecten – zoals Andrée Putman voor zijn boetieks – en vermaarde fotografen en kunstenaars als Helmut Newton, Dominique Issermann, Guy Bourdin, Herb Ritts, David LaChapelle en Pierre & Gilles. Van veel van hen is werk te zien in de tentoonstelling. De Helmut Newton Foundation werkt voor ‘Thierry Mugler: Couturissime’ voor het eerst sinds haar oprichting in 2013 als bruikleengever mee aan een tentoonstelling van een buitenlands museum.
Als fotograaf en filmmaker regisseert Mugler in 1990 de iconische videoclip ‘Too Funky’ van de Britse zanger George Michael, alsmede een aantal korte films met de actrices Isabelle Huppert en Juliette Binoche in de hoofdrol. Thierry Mugler is ook verantwoordelijk voor een aantal van de meest spectaculaire modeshows van zijn tijd. Hij ontwerpt de kostuums voor een uitvoering van Shakespeares Macbeth door de Comédie-Française en het Festival d’Avignon en voor de show Zumanity van het Cirque du Soleil. Hij creëert en organiseert ook zijn eigen revues zoals de Mugler Follies in Parijs en D e Wyld in Friedrichstadt-Palast in Berlijn. Ook kleedt hij een heel scala aan sterren, zoals Diana Ross, David Bowie, Lady Gaga, Liza Minnelli en Céline Dion. Hij ontwerpt tevens kostuums voor de tours en video’s van Mylène Farmer en Beyoncé.

Over de curator
De tentoonstelling is samengesteld door curator Thierry-Maxime Loriot, onder leiding van Nathalie Bondil, algemeen directeur en hoofdcurator van het Montreal Museum of Fine Arts. Het originele tentoonstellingsontwerp en aanpassingen zijn van het Montreal Museum of Fine Arts, onder leiding van Sandra Gagné, hoofd productie tentoonstellingen.
Over Kunsthal Rotterdam
De Kunsthal Rotterdam is een van de toonaangevende culturele instellingen in Nederland, gelegen in het Museumpark in Rotterdam. Ontworpen door de beroemde architect Rem Koolhaas in 1992, biedt de Kunsthal zeven verschillende tentoonstellingsruimtes. Jaarlijks presenteert de Kunsthal een gevarieerd programma van circa 23 tentoonstellingen. Omdat er altijd meerdere tentoonstellingen tegelijk te bezichtigen zijn, biedt de Kunsthal een avontuurlijke reis door verschillende werelddelen en kunststromingen. Cultuur voor een breed publiek, van moderne meesters en hedendaagse kunst tot vergeten culturen, fotografie, mode en design. Bij de tentoonstellingen wordt een uitgebreid activiteitenprogramma georganiseerd.

Boek :
Titel: Thierry Mugler: Couturissime. Onder redactie van: Thierry-Maxime Loriot Auteurs: Jeanne Beker, Marie Colmant, Matthias Harder, Jack Lang, Thierry-Maxime Loriot, Amélie Nothomb, Lou Stoppard, Stefano Tonchi en Shelly Verthime Uitgegeven door: The Montreal Museum of Fine Arts Publishing Department en Phaidon Format: hardcover Afmetingen: 360 x 280 mm Aantal pagina’s: 400. Aantal illustraties: 450 ISBN: 978 2 89192 418 4 | 978 0 7148 7941 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *