Keramiekmuseum Leeuwarden

Princessehof Leeuwarden MC Escher-Leon Keer

In het Princessehof  Leeuwarden is het Nationale Keramiekmuseum is gevestigd

Naast de wisselende tentoonstellingen zijn twee nieuwe vaste exposities te zien. Het stadspaleis eert hiermee zijn beroemdste bewoners:
Maria Louise en Maurits Cornelis Escher.

Naast de nieuwe expositie over de prinses van Oranje-Nassau en de opgefriste presentatie over M.C. Escher heeft ook de theesalon een botanische make-over ondergaan. De ingang van het museum, grenzend aan de paleistuin, heeft nu meer weg van een orangerie uit de tijd van Maria Louise. Met de vernieuwingen en de nieuwe exposities is het Princessehof een must-see trekpleister in de historische binnenstad van Leeuwarden.


Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau.

Het stadspaleis in de historische binnenstad dankt zijn naam aan de stammoeder van ons huidige koningshuis: Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau.  Een intieme expositie geeft een blik achter de schermen van haar veelbewogen leven. Aan de hand van portretten, prenten, tekeningen en een vertakte Oranje stamboom wordt duidelijk dat Maria Louise cruciaal is geweest in het behouden van de Oranjedynastie. De expositie wordt een vast onderdeel van het museum, dat met de Maria Louise- en de vernieuwde Escherexpositie ruchtbaarheid geeft aan zijn boeiende geschiedenis.
Stadspaleis.

Tussen haar twee regeerperiodes in kocht Maria Louise in de Grote Kerkstraat in Leeuwarden enkele huizen die naast elkaar gelegen zijn. Ze vraagt de befaamde Franse bouwmeester Anthony Coulon (1682-1749) om de huizen met elkaar te verbinden. Zo ontstaat het Princessehof, waar ook nu nog een achttiende-eeuwse stijlkamer is te zien, ingericht als eetkamer van Maria Louise.

Thuis bij M.C. Escher

M.C. Escher is in 1898 geboren in het Princessehof in Leeuwarden.
Het Princessehof laat sinds 2018 een kleine presentatie zien rondom M.C. Escher. Die expositie is nu opgefrist en uitgebreid met een grote muurschildering van Leon Keer, een van ‘s werelds leidende kunstenaars in de anamorfische straatkunst. Uitgangspunt voor de schildering in de gewelfde kelderruimte van Eschers geboortehuis is het werk Hol en Bol. In de presentatie zijn verder foto’s, filmfragmenten en voorwerpen te zien uit de jeugd van Escher. Ook de invloed van keramiek op zijn kunstenaarschap wordt duidelijk aan de hand van Spaanse tegels met Moorse invloeden. Tot slot zijn fragmenten te zien uit de documentaire Het oneindige zoeken van M.C. Escher door Robin Lutz en Marijnke de Jong.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *