Drafbaan Groningen 2 september: Sweepstakes voor 3 jarige paarden

Paardensport Drafbaan Groningen Koersdag 12 july 2020. Behoud de drafbaan voor Groningen

Op woensdag 2 september a.s. zijn er acht draverijen en twee kwalificatieproeven op de drafbaan in Groningen.

Hoogtepunten zijn de Sweepstakes draverijen en de koers om de Jannes Bosklopper bokaal voor amateurs en amatrices.

wegens corona protocol helaas nog zonder betalende toeschouwers.Wel is er de mogelijkheid om de beelden van de koersen die dag op afstand te volgen op Facebook en via ZE Turf/Runnerz.

Op woensdag 2 september a.s. vindt het jaarlijkse hoogtepunt plaats op de drafbaan in het Stadspark. Dan worden immers de Sweepstakes voor 3 jarige paarden verreden. Die koers is uniek omdat het de enige klassieker is in Nederland waarbij de merries enerzijds en de hengsten/ruins anderzijds elk hun eigen aparte koers verrijden. Twee sportieve drafhoogtepunten dus die middag. Deelname aan deze koersen is voorbehouden aan enkel 3 jarige Nederlands gefokte paarden die ook nog tot de beste van paarden van ons land behoren. Voor beide edities elk is een totaal prijzengeld van 15.000,=€ beschikbaar.

Sweeptakes: 14 Merries en Sweeptakes: 9 Hengsten/ruins

De Sweepstakes Merries is met 14 deelnemers maximaal bezet en dat is de afgelopen jaren wel eens anders geweest. Het geeft maar weer eens aan dat de drafsport uit het dal aan het klimmen is en dat er weer toekomst is voor de sport. De afdeling hengsten telt 9 paarden maar hierbij spreekt de deelname van de huidige wereldkampioen Rick Ebbinge bijzonder aan.

Rick rijdt dan ook de favoriet Kansas Lobell maar hij zal Kansas zeker de benen moeten laten strekken. Kenneth Heat die gefokt is door de lokale fokker Kees Siersema liep eind juli te Wolvega een hele snelle tijd en met de paarden van trainers de Vlieger, Tesselaar en die van eigenaar Payday dient altijd rekening gehouden te worden. Ook kwalitatief een schitterend veld. Het 8 koersen (maximum) tellende programma sluit kenmerkend af met de ‘Behoud Drafsport Groningen-Prijs’. Het bestuur van de drafsportvereniging KHRV biedt deze middag de raadsleden die op 9 september a.s. over het lot van de drafsport in het Stadspark gaan beslissen de mogelijkheid om enkele koersen mee te maken op de mooiste baan van Nederland. Gesprekken met al de politieke partijen de afgelopen maanden hebben aangetoond dat de drafsport helaas niet echt bekend is bij de dames en heren politici. Een invitatie om het “live” allemaal mee te maken dient hier nu verandering in te brengen en hopelijk het tij te doen keren. Men kan immers niet over iets beslissen waar men niets vanaf weet?

Paardensport Drafbaan Groningen Koersdag 12 july 2020. Behoud de drafbaan voor Groningen
koersdag 12 july foto WaldnerMedia

Verder dient de uiterst vervelende maar helaas reële mededeling gedaan te worden dat ook deze koersdag zonder betalend publiek verreden zal moeten worden. Na de koersdagen van 12 juli en 9 augustus j.l. was er een enorme wens en hoop dat een versoepeling van beperkende maatregelen in het kader van corona aan de orde zou zijn. Maar helaas is daarvan geen enkele sprake. Een forse toestroom van meer dan 250 mensen op het publieksterrein is normaliter zeker te verwachten want de belangstelling is enorm. Maar een toeloop van boven de 250 mensen schrijft strakkere regels en protocollen voor en die kunnen onder de huidige omstandigheden niet verantwoord gehandhaafd worden. Dus heeft de KHRV maar één keus om zaken “coronaproof” te laten verlopen. Wel is er de mogelijkheid om de beelden van de koersen die dag op afstand te volgen op Facebook en via ZE Turf/Runnerz.

Paardensport Drafbaan Groningen Koersdag 12 july 2020. Behoud de drafbaan voor Groningen
koersdag 12 july foto Waldner Media

Hopelijk wordt het de KHRV dan volgend jaar gegund om alle liefhebbers van de drafsport in grote getale te ontvangen op de drafbaan in het Stadspark. Als men daar nog invloed op wil uitoefenen dan kan tot 9 september de petitie getekend worden op: www.drafbaangroningen.nl

bron: drafbaangroningen.nl Sytske de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *